top of page
Search
  • Writer's pictureBianca Amoruso-Wennerby

PSORIASIS- en väldigt reaktiv sjukdom.

Updated: Nov 16, 2020


Vi är alla programmerade för att få reaktioner eller sjukdomar på vissa delar av kroppen.

Psoriasis har alltid betraktats som en sjukdom för “friska” människor eftersom de som drabbas av psoriasis normalt inte har några andra sjukdomar eftersom allt släpps ut på utsidan. Huden fungerar som ett organ som eliminerar gifter. Psoriasis är som kvasten som borstar ut allt genom dörren!


Psoriasis kan också ge andra symptom än de som visas på huden. Man kan också utveckla en form av artrit. Om utbrottet kvävs på huden så går problemet tillbaka till de inre organen. För att bättre förstå så kan man jämföra med en tryckkokare som är utrustad med en säkerhetsventil. När det kokar för starkt släpper tryckkokaren ut ånga genom säkerhetsventilen. Om ventilen inte fungerar kommer tryckkokare att explodera!

Således, om psoriasis kvävs, kan en form av artrit uppkomma. Det kallas psoriasisartrit.

Så väl orsak till som lösning av psoriasis är fortfarande okända i officiella medicinska studier. Medicinen famlar i mörkret när det gäller psoriasis.

Med rätt näring kan psoriasis botas. Vi är vad vi äter och våra celler regenereras, växer och dör kontinuerligt. Vi kan därför alltid ändra förloppet och alltid bli aktiva för att "rensa upp" vår kropp.

Bland annat är psoriasis en av de sjukdomar vars "bärare" gener kan påverkas och "modifieras".

Gluten och mejeriprodukter ser ut att vara två starkt bidragande faktorer till psoriasis. Den främsta orsaken är spannmål, med och utan gluten. Detta betyder vete, i form av bröd, pasta, pizza, sedan havre, ris, quinoa, amarant ... allt spannmål!

Orsaken till psoriasis är så "vardaglig" att den inte kan identifieras. Det är exakt vad vi äter i vardagen med de matvanor vi har i vårt samhälle.

Genom att äta spannmål och fortsätta att introducera dem kontinuerligt, kväver vi detta utloppet på vår hud som inte längre kan eliminera dessa gifter och därför flyttar problemet in i de inre organen (psoriasisartrit). Ett annat sätt att kväva är att använda kortisonsalvor som täcker symtomen och genom att göra det så kan vi inte "kommunicera med kroppen”! Med andra ord så lyssnar vi inte på dess signaler!

Psoriasis bör förebyggas och när det inträffar bör orsaken förstås. Var uppmärksam på när det ökar och när det minskar, introducera eller undvik viss mat. Följ bara manifestationerna av sjukdomen. Psoriasis är ett mycket reaktivt immunsystem så beroende på vad man introducerar så förbättrar det eller förvärras det. Tänk på klådan! Den är eran stora allierade! När ökar klådan? Och när minskar det? När ser fläckarna rödare ut? och när rensar de? Vad åt ni innan reaktionen?

Laktos och mejeriprodukter är en annan källa till denna sjukdom (se i min artikel "eat well. What does it mean?" gällande caseins skadliga egenskaper).

Beroende på blodtyp finns det också andra livsmedel som kan vara ansvariga. Fläsk (pålägg och kött) bör undvikas för alla. Olivolja för grupp 0 är också skadlig tilsammans med tomat. Se upp för apelsiner och mandariner och för krämiga desserter. Ibland kan kaffe förvärra syntomen.

Det är viktigt att experimentera när man äter. Försök undvika och introducera viss mat för att förstå vad som gör dig ont mest. Kommunicera med din kropp!

Du kan föra en dagbok och prova några livsmedel åt gången och se hur kroppen reagerar.

En viktig rekommendation är havsvatten som hjälper hud drabbad av psoriasis mycket! Dessutom är sol och svett bra.

Om korrekt näring följs psoriasis försvinner!!!

Det är viktigt att vara uppmärksam på stress. Hudsjukdomar mildras av en lugn livsstil . Andas mycket. Eventuellt är yoga och meditation mycket bra.

Det är alltid viktigt att tacka för de "sjukdomar" som kroppen visar oss. Tack vare psoriasis hålls de andra organen friska! Så bör man tänka. Alla gifter släpps ut från huden.

Sist men inte minst bör den psykosomatiska aspekten beaktas. Psoriasis drabbar vanligtvis personer som är överkänsliga och i de flesta fall beror det på känslor relaterade till separation och en känsla av skuld eller impotens.

Upplevde jag en situation med avslag eller separation där jag kände mig skyldig?

Om psoriasis är i ljumsken eller könsorganen: tog en sexuell konflikt mig bort från den person jag älskade? Sexuellt nöje?

Psoriasis på armbåge: är det möjligt att jag vägrar att ta en ny väg och att jag inte längre gillar mitt jobb?

Psoriasis på knä: har jag intrycket av att spendera mitt liv genom att “böja mig” för andras förväntningar, och att jag inte existerar för mig själv och detta får mig att känna en irritation mot dem? känner jag mig skyldig eller dålig på grund av det?

Psoriasis i benen: känner jag mig skyldig för att jag flyttade bort från en person som var mycket viktig för mig?

Rekommenderade eteriska oljor:

-Helichrysum italicum

-Katafray

-Nardusört eterisk olja (Nardostachys jatamansi)

Man kan använda dem utspädda i vegetabiliska oljor (till exempel olivolja, sesamolja) genom att massera de områdena som är drabbade från psoriasis och när ett ärr skapats så kan man applicera några droppar av ren helichrysum på huden.

Dessa är specifika oljor för psoriasis men det finns andra mer generiska som bidrar till hudens välbefinnande. Dessa oljor är lavendel, pepparmynta och timjan.

Psoriasis kan botas! Tro på din kropp!

181 views0 comments

Comments


bottom of page