top of page
Search
  • Writer's pictureBianca Amoruso-Wennerby

SKYDDA LUNGORNA I CORONA TIDER


Människor behöver syre för att leva. Tillförseln av syre sker i lungorna där denna gas binder till hemoglobin, ett protein som finns i röda blodkroppar. Med blodcirkulationen distribueras sedan syre till alla kroppens celler och tack vare detta kan du använda muskler, gå och andas. I lungorna släpper blodet ut en gas från cellens metabolism: koldioxid. Vid varje andningsfunktion tillåter lungalveoler luftens syre att komma in i blodet och återför överskott av koldioxid till utandningsluften. Lungorna är livsviktiga organ och av den anledningen måste de respekteras och ibland "rengöras" från gifter, slem eller skadliga ämnen som deponeras i dem på grund av till exempel rökning.


Den första och viktigaste åtgärden är som alltid relaterad till näring och mat. Lunghälsa är nära besläktad med tarmen.

Att frigöra tarmarna från toxiner underlättar lungrening. Det är därför viktigt att introducera rätt mat och så småningom "rensa" tarmen från tid till annan genom lavemang som görs med varmt vatten och olivolja eller solrosolja. Detta hjälper tarmen att rensas från gifter eller matrester som kan kvarstå i tarmen och långsiktigt bli skadliga.

Det finns livsmedel som inte hjälper lunghälsa. Låt oss se vilka.


KOMJÖLK, SOCKER OCH RAFFINERAT MJÖL: Mejeriprodukter kan störa avgiftningsprocessen, eftersom de smälts ner mycket långsamt och producerar slem i kroppen. Sockerarter och raffinerat mjöl främjar inflammation och därmed produktionen av slem, vilket hindrar lungans reningsprocess.

En bra vana är att dricka varmt vatten, både på morgonen och andra tider på dagen. Detta främjar upplösning och dränering av toxiner. Det sätter organens funktionalitet i rörelse, värmer upp och därför löser upp allt som behöver tas ut.

Vilka är de livsmedel som stöder lungfunktionen och rena lungorna?


VITLÖK: dess huvudsakliga fördelar beror på den höga halten av ett aktivt ämne , ett antibakteriellt ämne kallat allicin, som ger vitlök sin intensiva doft. Det har också verifierats att vitlök är en naturlig källa till vitamin C och B, proteiner och mineraler som kalcium, koppar, kalium, fosfor och järn. Det har visats att på grund av dess kraftfulla antivirala, antiinflammatoriska och rengörande verkan, så är vitlök ett utmärkt botemedel för att rengöra lungorna och stärka försvaret mot infektioner.

Allicin* är ett ämne som snabbt bryts ner och förstörs under tillagning, därför är konsumtion av rå vitlök mycket mer fördelaktig eftersom det ger kroppen viktiga näringsämnen som bibehålls såsom donerats av naturen. Vitlök är en kraftfull antibiotika som hjälper till att eliminera hundratals virus, bakterier och andra mikroorganismer som utlöser luftvägsinfektioner och olika sjukdomar som influensa och förkylning. Vitlök stimulerar eliminering av alla giftiga ämnen som tas upp genom cigaretter.

Du kan konsumera en eller två råa vitlöksklyftor krossade eller hackade eventuellt tillsammans med bröd eller medan du äter en måltid. Normalt rekommenderas 4 gram färsk vitlök per dag. Det är alltid bättre att inte överdriva med naturläkemedel**.

Det bör noteras att vitlök, som verkar djupt i lungorna, kan göra att det kommer ut slem de första dagarna. Detta är ett tecken på att rengöringsåtgärden är effektiv.


*(Allicin är den viktigaste och den mest representativa aktiva ingrediensen i vitlök. Allicin frigörs när vitlöksklyftor - även kallade bulbiller - skärs, tuggas eller på annat sätt krossas)


**(“Naturligt” betyder inte "ofarligt" och det är därför en god vana att respektera indikationerna på doseringen av mat, örter eller eteriska oljor. Även med naturliga produkter kan man få oönskade effekter på grund av överdosering)


En effektiv kombination är ett preparat av vitlök och timjan. Timjan innehåller thymol som har kraftfulla antiseptiska egenskaper i andningsvägarna.

Hur lagar man denna avgiftningsbehandling?


Ingredienser:

  • 10 vitlöksklyftor

  • 3 kvistar färsk timjan

  • Olivolja (rikligt)

Gör så här:

Lägg vitlöksklyftan i en mortel och krossa dem tills du får en tjock pasta. Tillsätt sedan timjan och fortsätt att mortla och blanda de två ingredienserna väl.

Lägg pastan i en ren skål, täck den med olivolja och låt den stå över natten.


Hur tar man det:

På morgonen, på tom mage, svälja en matsked av detta vitlöksbaserade botemedel för att börja rena dina lungor.

Fortsätt med denna dagliga rutin.

Efter två veckors användning börjar du känna förbättringar i lungorna och till och med andra delar av kroppen.

Ett annat bra botemedel är:

INGEFÄRA, VITLÖK, GURKMEJA, LÖK och SOCKER.

Detta preparat rekommenderas särskilt för dem som slutar röka eller nyligen har gjort det. Det gör det faktiskt möjligt att avlägsna delar av de ackumulerade giftämnena, tack vare närvaron av ingredienser med en antioxidant och antiinflammatorisk kraft och kan också underlätta eliminering av slem. I detta fall förbättras effekterna av vitlök av andra antivirala ingredienser som lök, ingefära och gurkmeja, vilka ökar kroppens försvar och stimulerar eliminering av rester som ackumuleras i kroppen.


Ingredienser:

  • Lök (1 kg)

  • Gurkmeja (2 teskedar) + lite mandelolja (för att hjälpa kroppen att absorbera gurkmejan)

  • Ingefära (3 centimeter färsk rot)

  • 1 liter vatten

  • 400 gram brunt socker eller 2/3 skedar honung (den första ingrediensen har det enda syftet att göra preparaten trevligare men om du väljer honung så garanterar det fler egenskaper. Det har i själva verket antibiotika, antiinflammatoriska och antioxidantegenskaper och är ett hostdämpande medel).

  • 6 vitlöksklyftor


Gör så här:

Först av allt, koka vattnet tillsammans med sockret (om du använder honung, sätt in det bara i slutet så att det inte tappar näringsegenskaper). Lägg till den hackade löken, den rivna ingefäran, gurkmejan, lite mandelolja och de krossade (i en mortel) vitlöksklyftorna.

Låt koka på låg värme, rör om ibland.


När vattnet har minskat med ungefär hälften, stäng av värmen, filtrera allt och förvara lösningen i en burk eller glasflaska. Låt svalna till rumstemperatur och tillsätt honung, om denna valts, förvara sedan på en sval, torr plats eller, om temperaturen inte tillåter det, i kylen.


Hur tar man det:

Ta två matskedar av detta botemedel varje morgon på tom mage. Några timmar efter att ha ätit middag (eller mitt på eftermiddagen), i dos av två skedar.

Alternativt du kan lägga två skedar i varmt vatten.

Använd detta botemedel i två veckor i rad, gör uppehåll i en vecka och fortsätt sedan med att använda det.

Förutom vitlök som vi nämnde, finns det andra mycket hälsosamma ämnen (och som finns i föregående preparat):


Ingefära: eliminerar ansamlingen av slem och hjälper att få den ut. Det har antibakteriella, antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper. Dess antiinflammatoriska verkan kan hjälpa till att skydda lungceller från kroniska tillstånd.


Gurkmeja: har antibakteriella, antivirala och antiseptiska egenskaper. Det rensar också blodet och förhindrar inflammation. Dess viktigaste aktiva ingrediens, kurkumin, minskar lungans oxidativa inflammatoriska stress och skyddar mot vissa luftvägssjukdomar.


Lök: utmärkt för att bekämpa andningsproblem. Speciellt fungerar löken som en mukolitisk och bronkodilatorer och har antiinflammatorisk kraft. Med sitt höga innehåll av quercetin, B-vitaminer och C-vitamin är det en källa till antioxidanter, som motverkar fria radikaler och hjälper till att stärka immunförsvaret.

Andra gynnsamma livsmedel är:


Morot:

en viktig källa till betakaroten och C-vitamin, som hjälper till att förebygga lungsjukdomar, förbättra symtomen på astma, förhindra utveckling av luftvägsstörningar. Morot är perfekt rå.


Fisk:

Fisk, särskilt vitfisk och kall havsfisk, innehåller Omega3 (bra antiinflammatoriska och antioxidanta fetter) och vitamin D, som stöder lungfunktion. För veganer är valnötter en utmärkt källa till Omega3.


Kål:

Kål har ett högt innehåll av glukosinolater, molekyler som underlättar eliminering av giftiga ämnen i våra kroppar. Den skyddande åtgärden mot lungskador förbättras också av närvaron av många antioxidanter såsom koffeinsyra, ferulinsyra och quercetin. Lägg till den på lunch eller middagstallriken eller använd den för utmärkta vegetariska rätter.


Bär: (särskilt blåbär)

källor till antocyaniner och resveratrol, en kraftfulla antioxidanter med en antiinflammatorisk effekt som bidrar till att minska oxidativ stress, huvudorsaken till kroniska luftvägssjukdomar och lungcancer.


Citron (särskilt skalet), grapefrukt, kiwi och litchi samt persilja och broccoli:

rika på vitamin C* som hjälper till att absorbera järn och därmed bättre transportera syre i kroppen **.

Grapefrukt är en uppfriskande frukt som har ett högt innehåll av antioxidanter som förbättrar cellfunktionen.


*(En person som röker eller har varit en rökare kan ha en brist på vitamin C eftersom kroppen konsumerar det för att neutralisera de fria radikaler som införs genom cigarettrök. Det har faktiskt observerats att rökare har ett 2-3 gånger högre C-vitaminbehov än icke-rökare. Skadorna på överflödiga fria radikaler i lungorna kan orsaka lungemfysem, en sjukdom som påverkar lungorna och får dem att utvidgas och förlora funktionalitet. Ett tillskott av C-vitamin kan vara till hjälp för att skydda och eliminera fria radikaler)


**(Proteiner, som hemoglobin - se artikelinledning- som transporterar syre i kroppen, har inom sig en kemisk grupp som innehåller en metall -järn, koppar- som, förutom att ge dem en färg, har förmågan att binda syret som finns i luften till själva proteinerna och sedan införlivas. Det är därför järnintag är så viktigt för vår kropp. Och C-vitamin är viktigt för att absorbera det)


Timjan:

Denna underbara växt innehåller aktiva ingredienser som är mycket användbara för luftvägarnas hälsa. Dess eteriska oljor och infusioner som erhållits från bladen kan användas som ett naturligt botemedel för att lindra trängsel i bröstet.

Det har också antibiotiska egenskaper; motverkar förekomsten av bakterier och virus, som orsakar många lungstörningar.


Oregano:

Både växten och oreganooljan har en hög koncentration av carvacrol och rosmarinsyra, med en positiv effekt på andningsvägarna.

Intag och användning av oregano i aromaterapi är idealiskt för att minska andningssvårigheter och överskottet av gifter som samlas in i luftvägarna.


Lakritsrot:

en rot med en unik doft, känd över hela världen. Det har antiinflammatoriska, lugnande och dekongestanta egenskaper; hjälper till att avgifta lungorna och är lindrande.


Eukalyptus:

en av de mest kända växterna för hälsa i lungor och luftvägar. Ursprungligen från Australien, denna växt är en av de äldsta botemedel som används för att lugna lungirritation och inflammation.

Det rekommenderas när du behöver ta bort slem från näsgångarna och vid andra vanliga sjukdomar, som förkylningar och influensa.

ÖVRIGA ÅTGÄRDER ELLER TIPS


Låt oss inte glömma att parallellt med rätt näring är träningen nödvändigt i minst en timme varje dag för att stimulera andningen och aktivera all lungkapacitet. Snabb promenad främjar god lunghälsa och skyddar knän och ryggraden som istället kan tröttas (och i det långa loppet även förstöras) av löpningen.

Örter som kan användas i form av eteriska oljor:


Eukalyptus: slemlösande

Pepparmynta: slappnar av glatta muskler i luftvägarna och hjälper att andas fritt. Det är en antioxidant och bekämpar skadliga organismer. Menthol är en antihistamin och dekongestant.

Oregano: dekongestant, minskar histamin och skapar direkta och positiva fördelar på luftflödet i näsgången och i luftvägarna.


De kan användas i form av eteriska oljor genom inandning av dem i miljön eller för att rena den (och som sagt färska eller torkade växter i livsmedel). Du kan inhalera vattenånga med 5 till 10 droppar eukalyptus eterisk olja. Man andas in med en handduk på huvudet tills vattnet svalnar. Egenskaperna hos eukalyptusolja frigör lungorna från slem.


Ett 20-minuters varmt bad varje dag med tillsats av en och en halv kopp Epsom-salter i vattnet. Det är viktigt eftersom det gör att kroppen kan bli av med gifter genom huden och svettas.


”Lungorna i traditionell kinesisk medicin är relaterade till bekymmer och sorg. När man rensar upp dem så kommer det också att ske en “känslomässig rengöring”. Å andra sidan väljer vi att inte fångas av dessa negativa känslomässiga tillstånd så att våra lungor kommer att bli starkare och bättre kunna stödja rengöring. "


Ta hand om dig själv.

287 views0 comments

Kommentare


bottom of page